BrisFysioterapiBehandlinger

Ultralyd-diagnostikk

Ved ultralydundersøkelse av muskel- og skjelettsystemet, undersøkes skadeområdet grundig ved hjelp av en probe som sender og mottar høyfrekvente lydbølger inn i vevet. Signalene som kommer tilbake til proben hjelper ultralydapparatet å danne et bilde av strukturene som befinner seg under proben og som deretter kan tolkes av undersøkeren.

Ultralyd-diagnostikk

Visste du at ultralyd er gullstandard for undersøkelse av sener og seneskader?

Ultralydundersøkelse av muskel- og skjelettsystemet utføres ved hjelp av en håndholdt probe som sender og mottar høyfrekvente lydbølger inn i vevet. Signalene som kommer tilbake til proben hjelper ultralydapparatet å danne et bilde av strukturene som befinner seg under proben og som deretter kan tolkes av undersøkeren.

I de aller fleste tilfeller av muskel- og skjelettplager er en grundig sykehistorie etterfulgt av en god klinisk undersøkelse tilstrekkelig for å kunne stille en funksjonsdiagnose. I noen tilfeller kan det likevel være ønskelig å utføre tekniske tilleggsundersøkelser som f.eks.  ultralydundersøkelse for å kunne sammenstille disse med funn fra den kliniske undersøkelsen.

Hva det brukes til:

  • Sener og leddbånd (for eksempel partielle (delvise) rupturer, fullstendige rupturer/avrivninger, “senebetennelser” m.m.)
  • Slimposer/bursa (for eksempel trokanterbursitt eller subakromiell skulderbursitt).
  • Leddhevelser (for eksempel kneleddsartritter og andre betennelsestilstander som for eksempel urinsyregikt eller psoriasisartritt)
  • Nerver (for eksempel kompresjon av nerver som i carpal tunnel syndrom)
  • Endringer i blodkar

Ultralyd har flere fordeler; Undersøkelsen kan gjøres direkte på klinikken og funnene kan sammenstilles med klinisk undersøkelse der og da. Man kan også utføre dynamiske ultralydundersøkelser av bevegelsesapparatet for å evaluere hvordan strukturene beveger seg i forhold til hverandre eller oppfører seg i visse posisjoner/bevegelser. Videre tar en ultralydundersøkelse relativt kort tid og kan forhindre unødvendige henvisninger til dyrere og mer avansert bildediagnostikk. Ultralydundersøkelse medfører heller ikke stråling eller andre bivirkninger slik som for eksempel ved røntgen eller CT-undersøkelser. 

En av fordelene med ultralyd er at det kan utføres i sanntid og at funnene derfor enkelt kan ses i sammenheng med funnene fra den klinisk undersøkelsen.


Det er verdt å merke seg at ultralydbølger ikke kan trenge gjennom ben, så ved mistanke om benskader eller skade på strukturer som ikke kan visualiseres ved hjelp av ultralyd (for eksempel korsbånd i kne eller nerverøtter i rygg), er andre typer bildediagnostikk å foretrekke. Dette skyldes at ultralydbølger ikke kan trenge gjennom ben. 


Tear-drop sign: eksempel på ett ultralydbilde av skulderen som viser overflaten til humerus (overarmsbenet, den nederste hvite linjen med svart under), med overliggende slimposebetennelse (den svarte oppfyllingen rett i overkant av humerus).

Pris

Du trenger ingen henvisning for å få time til ultralydundersøkelse hos oss.

Tillegg for ultralyd er kr. 350,- (kr. 315,- for BRIS Medlemmer)

Simen A. Klunderud

Simen A. Klunderud

Fysioterapeut
71 20 33 00simen.klunderud@bris-trening.no

Spesialist i muskel- og skjelettfysioterapi med videreutdanning innenfor ultralyddiagnostikk.

Les mer om meg

Relaterte behandlinger

No items found.