BrisTreningTjenester

Kondisjonstrening

Hva er kondisjonstrening?

Kondisjonstrening, også kjent som kardiovaskulær trening eller aerob trening, er en treningsform som fokuserer på å forbedre kardiovaskulær helse, utholdenhet og oksygenopptak gjennom aktiviteter som øker hjertefrekvensen over en lengre periode. Formålet med kondisjonstrening er å stimulere hjerte- og karsystemet ved å øke pulsen gjennom aktiviteter som for eksempel å gå i motbakke, gå raskt, løpe, sykle, svømme eller til og med danse.

Det er mange forskjellige måter å utføre kondisjonstrening på. Dette kan inkludere aktiviteter som løping, sykling, svømming, dans, høyintensitets intervalltrening (HIIT), eller bruk av ulike kardiomaskiner på treningssenteret, som tredemølle eller romaskin. Målet er å opprettholde en moderat til høy intensitet over en periode for å bedre hjertets evne til å pumpe blod og forbedre kroppens oksygenopptak.

Fordelene med kondisjonstrening?

Kondisjonstrening har mange fordeler for helsen, både fysisk og psykisk. Noen av fordelene inkluderer:

 • Forbedret hjerte- og karsystem: Kondisjonstrening styrker hjertet og forbedrer hjertets evne til å pumpe blod ut i kroppen, noe som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Økt utholdenhet: Regelmessig kondisjonstrening kan forbedre kroppens evne til å opprettholde aktivitet over lengre perioder uten å bli trett.
 • Vektkontroll: Kondisjonstrening kan hjelpe med vektkontroll og fettforbrenning, spesielt i kombinasjon med et balansert kosthold.
 • Redusert stress: Kondisjonstrening kan bidra til å redusere stressnivået og forbedre mental velvære.
 • Bedre søvnkvalitet: Regelmessig kondisjonstrening har vist seg å bidra til bedre søvnkvalitet og mer regelmessig søvnmønster.
 • Økt energinivå: Aktiv deltakelse i kondisjonstrening kan øke energinivået og forbedre daglig ytelse og produktivitet.

Ved å delta regelmessig i kondisjonstrening kan en oppleve disse fordelene og forbedre både den fysiske og mentale helsen.

Hvordan komme i gang med kondisjonstrening?

Absolutt! Å starte med kondisjonstrening er en flott måte å forbedre kardiovaskulær helse, øke utholdenheten og opprettholde generell god form. Her er noen trinn for å komme i gang:

 1. Sett mål og lag en plan: Definer hva du ønsker å oppnå med kondisjonstreningen. Ønsker du å forbedre utholdenheten, miste vekt eller øke kardiovaskulær helse? Lag deretter en treningsplan som passer til dine mål, enten det er løping, sykling, svømming, HIIT (High-Intensity Interval Training) eller annen form for kardiotrening.
 2. Start med moderat intensitet: Hvis du er nybegynner, er det viktig å starte med en moderat intensitet. For eksempel kan du begynne med å gå raskt, sykle rolig eller gjøre lavintensitets HIIT (intervaller). Dette hjelper kroppen din med å tilpasse seg treningsbelastningen gradvis.
 3. Variér treningen: Bygg variasjon inn i treningsrutinen din. Både når det gjelder type trening og intensitet. Dette kan forhindre kjedsomhet og unngå at du stagnerer og at du pådrar deg belastningsskader.
 4. Øk gradvis intensiteten: Når kroppen din tilpasser seg til en viss treningsintensitet, kan du gradvis øke den for å utfordre kroppen din ytterligere. Dette kan innebære å øke hastighet, lengde eller intensiteten på kondisjonsøktene.
 5. Inkluder langvarige økter: For å bygge utholdenhet er det nyttig å inkludere lengre treningsøkter med moderat intensitet. For eksempel fjellturer, skitur, sykling, langdistanseløping eller svømming. Dette kan bidra til å styrke hjertet og forbedre din evne til å jobbe over tid.
 1. Vurder å legge til intervalltrening: HIIT eller intervalltrening er en effektiv måte å øke kondisjonen på. Dette innebærer perioder med høy intensitet etterfulgt av hvile/aktiv pause med lavere intensitet. Det kan forbedre både kardiovaskulær helse og fettforbrenning. Populære intervalløkter er for eksempel 4x4 min eller 45-20 sek. intervaller.
 2. Pass på restitusjon: Kondisjonstrening med høy intensitet som f.eks. intervaller kan være krevende for kroppen, så sørg for tilstrekkelig hvile og restitusjon. God søvn, riktig ernæring og nok hvile mellom slike treningsøkter er avgjørende for fremgang og for å unngå skader.
 3. Hold deg motivert: Finn aktiviteter du liker, sett deg delmål og belønn deg selv underveis. Dette kan bidra til å opprettholde motivasjonen og glede ved treningen.

Å komme i gang med kondisjonstrening handler om å finne aktiviteter du liker og gradvis øke intensiteten etter hvert som kroppen tilpasser seg. Som med styrketrening, er konsistens nøkkelen til suksess, og tilpasning av treningen din basert på dine egne mål og behov er avgjørende.

Kondisjonstrening på BRIS

Hos BRIS finner du en rekke kondisjonsmuligheter. Vi har topp moderne sykler, ellipsemaskiner og tredemøller fra TechnoGym, stakemaskin og romaskiner fra Concept, og en flott spinningsal med sykler fra Stages. Følg også med på vår gruppetimeplan, for spinningstimer og kondisjonstimer i møllesalen.

Trenger du inspirasjon eller hjelp til kondisjonstrening, ta gjerne kontakt med en av våre fysioterapeuter eller personlige trenere for hjelp! 

Arild Bakke

Arild Bakke

Fysioterapeut og daglig leder
71 20 33 00arild.bakke@bris-trening.no

Les mer om meg
Elin Kallmyr

Elin Kallmyr

Fysioterapeut og personlig trener
71 20 33 00Elin.kallmyr@bris-trening.no

Utdannet fysioterapeut, personlig trener og har flere års erfaring som gruppeinstruktør.

Les mer om meg
Simen A. Klunderud

Simen A. Klunderud

Fysioterapeut
71 20 33 00simen.klunderud@bris-trening.no

Spesialist i muskel- og skjelettfysioterapi med videreutdanning innenfor ultralyddiagnostikk.

Les mer om meg

Relaterte tjenester

Kommer snart