Styrketrening

Hva er styrketrening?

Styrketrening er en treningsform som fokuserer på å øke styrken og muskelmassen i kroppen gjennom bruk av motstandstrening. Formålet med styrketrening er å bruke belastning, enten ved hjelp av vekter, motstandsbånd, eller kroppsvekten, for å utfordre musklene til å arbeide hardere enn de er vant til. Dette stimulerer musklene til å vokse, styrke og tilpasse seg.

Styrketrening kan utføres på ulike måter, og med ulikt utstyr. Man kan trene med kroppsvekt, frivekter (manualer eller vekstenger), i treningsapparater m.m. Målet er å utføre øvelsene med riktig teknikk for å unngå skader og maksimere effekten på musklene.

Fordelene ved styrketrening

Styrketrening har mange fordeler for helsen, både fysisk og psykisk. Noen av fordelene inkluderer:

 • Økt muskelstyrke og -utholdenhet: Dette kan gjøre det lettere å utføre daglige aktiviteter, for eksempel å løfte tunge gjenstander eller gå opp trapper.
 • Redusert risiko for skader: Styrketrening kan bidra til å styrke muskler og ledd, noe som kan redusere risikoen for skader.
 • Bedret balanse og koordinasjon: Styrketrening kan bidra til å forbedre balansen og koordinasjonen, noe som kan redusere risikoen for fall.
 • Bedret holdning: Styrketrening kan bidra til å styrke musklene som støtter ryggraden, noe som kan forbedre holdning.
 • Redusert risiko for osteoporose: Forskning viser at styrketrening bidrar til å bygge og vedlikeholde sunne bein, noe som kan redusere risiko og symptomer ved osteoporose.
 • Bedret humør og søvnkvalitet: Styrketrening kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret, noe som kan føre til bedre søvnkvalitet.
 • Økt fysisk prestasjon: Styrketrening kan bedre prestasjonen i andre idretter og aktiviteter, som f.eks. fjellturer, sykling, løping, roing, skigåing med mer.

Hvordan komme i gang?

Å starte med styrketrening er en flott måte å forbedre helsen, øke styrken og opprettholde en sunn kropp på. Her er noen trinn for å komme i gang:

 • Sett mål og lag en plan: Definer hva du ønsker å oppnå med styrketreningen. Ønsker du å bygge muskler, øke styrken, eller bare forbedre kroppssammensetningen? Lag deretter en treningsplan som passer til dine mål, enten det er fullkroppsøkter, splittprogrammer eller annet. Våre personlige trenere og fysioterapeuter kan bistå deg med dette.
 • Lær riktig teknikk: Teknikk er avgjørende for å unngå skader og få best mulig resultater. Ta deg tid til å lære riktig form for øvelsene du skal utføre. Hvis du er nybegynner eller usikker på hvordan du skal starte, kan det være gunstig å jobbe med en personlig trener som kan veilede deg gjennom riktig teknikk, programdesign og progresjon
 • Start med grunnleggende øvelser: Bygg en sterk base ved å fokusere på grunnleggende øvelser som knebøy, markløft, benkpress, skulderpress og pull-ups. Disse flerleddsøvelsene aktiverer flere muskelgrupper samtidig og er svært effektive.
 • Gradvis øk belastningen: Start med lette vekter for å mestre teknikken, og øk deretter gradvis vektene etter hvert som du blir sterkere. Progressiv overbelastning er nøkkelen til muskelvekst og styrkeøkning.
 • Ha et balansert program: Balanser styrketreningen med tilstrekkelig hvile og restitusjon. Musklene trenger tid til å reparere seg og vokse. Ikke undervurder betydningen av hvile, riktig ernæring og søvn.
 • Variasjon: For å holde motivasjonen oppe, og få bedre effekt av treningen må man variere treningen over tid. Ta gjerne kontakt med en av våre personlige trenere (PT-er) eller fysioterapeuter for hjelp til ny inspirasjon og nytt program .
 • Konsistens er nøkkelen: Resultater oppnås over tid, så vær tålmodig og vær konsistent med treningen din. Det er bedre å trene regelmessig med moderat intensitet enn å prøve å presse seg for hardt og ende opp med skader.

Husk at styrketrening er individuelt, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke nødvendigvis for en annen. Juster og tilpass treningen din etter dine egne mål, evner og behov. Det viktigste er å komme i gang og holde seg motivert for å oppnå de ønskede resultatene.

Styrketrening på BRIS

Hos BRIS finner du et rikholdig utvalg av utstyr som muliggjør et bredt utvalg av øvelser. Du finner en velutstyrt apparatsal med topp moderne maskiner fra TechnoGym, et rikholdig utvalg av frivekter, kettlebells, vektstenger og -skiver, benker, knebøystativ, benkpress-benk, bosu-baller, plyoboxer, slynger med mer.

Pille Mitt

Pille Mitt

Treningsveileder og kostholdsveileder
mittpille@gmail.com

Lang erfaring som både treningsveileder, kostholdsveileder og gruppeinstruktør.

Les mer om meg
Elin Kallmyr

Elin Kallmyr

Fysioterapeut og personlig trener
71 20 33 00Elin.kallmyr@bris-trening.no

Utdannet fysioterapeut, personlig trener og har flere års erfaring som gruppeinstruktør.

Les mer om meg

Relaterte tjenester

Kommer snart