Spinning

Som gruppetime-medlem hos oss kan du delta på spinning gjennom hele uka! Alt fra PulsSpinn med og uten watt, TirsdagSpinn og Langspinn. Du kan lese mer om våre ulike spinningtimer under "GRUPPETIMER". I spinningsalen vår brukes Stages Indoor-sykler med wattmålere og systemet Stages Flight for å følge egen intensitet og få best mulig utbytte av treningen. Er du nysgjerrig på spinning og lurer på hva watt og FTP er, eller kanskje du bare ønsker å lære mer om dette? Les videre!

Hva er watt, og hvordan brukes dette?

Watt er en måleenhet. På samme måte som meter brukes for distanse og sekund for tid, brukes watt for effekt (= energi per tid, måles i joule). Ved å måle watt når en sykler, måles hvor mange joule som legges ned i pedalene per sekund. 

Med bruk av wattmåling er det enkelt å måle arbeidsintensiteten for alle. Målingene er i sanntid (måles fra første sekund) og er nøyaktige. Fordelen er at treningen hele tiden blir passe hard i forhold til hva den er ment for enten oppvarming eller ulike former for intervaller. Watt gir en objektiv måling av fremgang og progresjon innen trening - samme konsept som puls. 

FTP

FTP (funksjonell terskel watt) er den høyeste gjennomsnittlige watten en klarer å holde over 60 min uten utmattelse. Å vite sin egen FTP er nødvendig for å få fullt utbytte av trening med wattmålere. Den mest nøyaktige måten å bestemme din FTP, er å gjennomføre en makstest. Vi kjører derfor FTP tester innimellom. De færreste klarer å presse seg en hel time, så testene er tilpasset spinning og varer i 20 minutter. Ut ifra en slik 20 min test estimerer Stages Flight et FTP testresultat. For å få et resultat av teste, må en ha en Stages Flight-profil. Den kan du opprette selv på stagesflight.com eller ved å få hjelp av oss på Bris.

Enkel huskeregel: Watt er kraften du har i tråkket ditt. FTP er maks gjennomsnitt watt du klarer å holde i én time.

Trening med FTP og StagesFlight

Etter gjennomført FTP-test, vil du kunne følge spinningtimer som kjøres med StagesFlight. Timene er designet for at treningen skal gi optimalt utbytte. Spinning er utholdenhetstrening og skal påvirke sirkulasjonssystemet. Treningen skal være aerob - det vil si med en intensitet som kan opprettholdes over lengre tid med nok tilgang på oksygen. Intensiteten deles opp i treningssoner:

Sone 1: Restitusjon

Sone 2: Langkjøring/utholdenhet

Sone 3: Tempo (intensitet som en kan holde mellom 60-180 min)

Sone 4: FTP sonen (maksimal intensitet som en kan holde i 60 min)

Sone 5: VO2max (intensitet som en ikke klarer å holde mer enn 5-10 minutter)

Sone 6: Anaerob (intensitet som en ikke klarer å holde mer enn 1-3 minutter)

Sone 7: Nevromuskulær kraft (intensitet som en bare kan klare å holde noen få sekunder)

På spinning bruker vi stort sett sone 4 og 5 når vi kjører intervaller. Dette er veldig effektiv trening for å øke utholdenheten. Intervallene er fra 3 minutter og opp til 10 minutter. Alle som har en Stages Flight-profil får opp et eget «speedometer» på skjermen bak instruktøren. Her får du en tilbakemelding på om du ligger i riktig sone. Jevnlig trening gjør at du blir i bedre form og det vil vises på neste FTP test hvor resultatet er høyere.

Etter hver treningsøkt får man en e-post tilsendt med oversikt over gjennomsnittstall fra økten. Resultatet fra en FTP-test vil også sendes per mail.

Puls vs Watt

Fordelen med wattmålingen er som sagt at all måling er i sanntid og at de er pålitelige. Dermed vil en raskt kunne justere intensiteten slik at den er der den bør være. Puls er en måte å måle intensitet på som alltid er litt «forsinket». Det tar tid å få opp pulsen i riktig sone. Dermed er det mange som starter intervallene for hardt og dermed ender opp med anaerob trening. Det er en ineffektiv måte å trene utholdenhet på.

Det er imidlertid bra å både bruke puls og watt for å måle intensiteten. Da kan en lettere justere i forhold til dagsform. Forhøyet puls under treningen kan for eksempel være en indikasjon på for lite restitusjon. I tillegg blir man godt kjent med egen kropp.

Marianne Standal

Marianne Standal

Marianne Standal

Les mer om meg
Ragnhild Holm

Ragnhild Holm

Fysioterapeut og kostholdsveileder
71 20 33 00ragnhild.holm@bris-trening.no

Les mer om meg
Heidi Fagervoll Stavik

Heidi Fagervoll Stavik

Heidi Fagervoll Stavik

Les mer om meg
Marie Midtsund

Marie Midtsund

Marie Midtsund

Les mer om meg
Ingrid Botslange Frantzen

Ingrid Botslange Frantzen

Les mer om meg

Relaterte tjenester

Kommer snart