Svimmelhet

Svimmelhet kan være svært plagsomt og begrense aktivitet. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg her.

Årsak og symptomer

Balansesystemet vårt er sammensatt og får informasjon fra blant annet øynene våre, balanseorganene i øret, og fra muskler, sener og ledd som gir oss informasjon om hvor kroppen befinner seg i rommet (såkalt propriosjon). All denne informasjonen tolkes deretter i lillehjernen.

I følge legehåndboka kan svimmelhet beskrives som noe som «oppstår når informasjonen om kroppens posisjon fra de ulike sansene er motstridende.»

Svimmelhet kan oppstå akutt eller gradvis og kan vare i alt fra noen sekunder til flere dager og uker. Svimmelheten kan oppleves som voldsom og svært begrensende til å være lavgradig og "rolig". Mange beskriver førstnevnte som å kjøre karusell, mens sistnevnte som å kjøre båt eller bil.

Krystallsyke, eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) som det også kalles, skyldes en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Det kan føre til anfallspreget svimmelhet utløst av stillingsendringer, og svimmelheten varer typisk i 10-20 sekunder om gangen. Man kan bli kvalm og noen kan bli så kvalme at de kaster opp.

Vestibularisnevritt skyldes virus på balansenerven og kommer ofte i etterkant av en luftveisinfeksjon. Det fører til sterk svimmelhet og ustøhet som gradvis avtar og blir bedre.

Det er også viktig å vite at det finnes en rekke medisinske årsaker til svimmelhet. Dette kan dreie seg om alt fra mindre alvorlige tilstander som stillingspåvirkede endringer i blodtrykk, for eksempel på grunn av medisinbruk, til mer alvorlige medisinske tilstander som for eksempel hjerneslag.

Ved mistanke om hjerneslag må man alltid oppsøke akutt legehjelp / ringe 113.

Undersøkelse

En god sykehistorie er essensielt. Informasjon om hvordan svimmelheten oppstod (akutt eller gradvis), hvordan den oppleves (karusell eller bil/båt), varighet på anfallene (sekunder eller dager til uker), medisinbruk med mer er viktig.

Den kliniske undersøkelsen inneholder ofte tester for å framprovosere eventuell svimmelhet. Den kan også inneholde tester for å undersøke funksjonen til balansesystemet. Vi ser også etter ufrivillig bevegelse av øynene.

Ved behov for videre undersøkelser kan det være hensiktsmessig å bli henvist til videre undersøkelser for eksempel hos spesialist. I slike tilfeller diskuterer vi gjerne dette med din fastlege.

Behandling

Aktuell behandling for svimmelhet, avhengig av din diagnose, kan være

  • Informasjon om din tilstand og prognose
  • Demonstrasjon av egenbehandling
  • Øvelsesbehandling

Foto av Jeff Golenski fra Unsplash

Arild Bakke

Arild Bakke

Fysioterapeut og daglig leder
71 20 33 00arild.bakke@bris-trening.no

Les mer om meg
Simen A. Klunderud

Simen A. Klunderud

Fysioterapeut
71 20 33 00simen.klunderud@bris-trening.no

Spesialist i muskel- og skjelettfysioterapi med videreutdanning innenfor ultralyddiagnostikk.

Les mer om meg
Elin Kallmyr

Elin Kallmyr

Fysioterapeut og personlig trener
71 20 33 00Elin.kallmyr@bris-trening.no

Utdannet fysioterapeut, personlig trener og har flere års erfaring som gruppeinstruktør.

Les mer om meg

Flere artikler

No items found.