Ryggsmerter

Ryggsmerter kan påvirke daglige gjøremål og være forbundet med smerter og redusert funksjon. Få hjelp fra våre fysioterapeuter i dag!

Årsak og symptomer

De fleste av oss vil oppleve ryggsmerter en gang i løpet av livet.

De aller fleste tilfeller av ryggsmerter er heldigvis ufarlige og blir vanligvis bedre av seg selv innen 3 måneder, mens det hos et mindretall kan føre til langvarige plager.

Ryggsmerter kan oppstå akutt eller oppstå gradvis uten noen kjent årsak. De fleste ryggplager forårsaker smerter i ryggen og setet, mens andre kan gi bensmerter og påvirke følelsen og styrken i bena.

Ved ett kink i ryggen, får man typisk akutt innsettende smerter i ryggen etter et løft eller en "feil" bevegelse. Det er ofte vanskelig å innta visse posisjoner, som for eksempel vansker med å bøye seg framover eller å rette seg opp på grunn av smertene. Man kan ha vansker med å sitte og smertene kan være så alvorlige at de påvirker søvnen.

Lumbago, eller ryggverk som det også kalles, er kjennetegnet med smerter i ryggen og setemusklene som oppstår periodevis. Det gjør typisk vondt å sitte og ryggen oppleves ofte bedre i aktivitet. Smertene er vanligvis lokalisert til ryggen og setet, og stråler ikke ned i bena.

Isjias, eller nerverotspåvirkning, skyldes trykk på en eller flere nerver i ryggen, og begynner ofte med ryggsmerter som etterhvert blir erstattet av bensmerter. Ved isjias kan man i tillegg til smerter også oppleve nummenhet og/eller tap av kraft i bena eller føttene.

Det å ha vondt i ryggen kan påvirke vår evne til å gjennomføre daglige gjøremål eller delta i hverdagslige aktiviteter. For mange kan det påvirke evnen til å jobbe og være forbundet med frykt for alvorlig sykdom.

Eksempler på noen ryggplager vi kan hjelpe deg med:

 • Lumbago, eller såkalt ryggverk.
 • Isjias, ryggvondt med utstrålende smerter til benet
 • Spinal stenose
 • Røykeben, også kalt intermittent claudicatio.
 • Opptrening etter operasjon
 • med mer

Undersøkelse

Ett av formålene med undersøkelse av ryggen er å utelukke eventuell alvorlig sykdom.

En god sykehistorie er derfor viktig. Våre fysioterapeuter kan for eksempel spørre deg om hvordan ryggsmertene begynte, hvor lenge de har vart, hvordan de har utviklet seg siden de begynte, hva de forverres og bedres av med mer.

I den kliniske undersøkelsen vil våre fysioterapeuter undersøke din evne til å bevege deg og gjøre bevegelser som involverer ryggen. Det kan også være aktuelt å gjennomføre en nevrologisk undersøkelse for å undersøke eventuell nummenhet eller sensorisk påvirkning, i tillegg til nervenes evne til å forsyne musklene med "strøm" slik at de kan generere normal kraft.

Ved behov for ytterligere undersøkelser for å stille en diagnose, som for eksempel røntgen/CT/MR, eller henvisning til nevrolog, diskuterer vi dette med din fastlege, som igjen tar stilling til om dette er nødvendig og eventuelt henviser deg.

Behandling

På bakgrunn av sykehistorien og de kliniske undersøkelsene stiller vi en diagnose og setter sammen en behandlingsplan for deg.

Behandlingen kan blant annet inkludere:

 • Informasjon om din tilstand og prognose
 • Råd rundt aktivitet og aktivitetstilpasninger
 • Tøyningsøvelser
 • Styrke og/eller kondisjonsøvelser
 • Mobilisering og/eller manipulasjonsbehandling
 • Opptrening etter kirurgi
 • Lindrende behandling, som for eksempel dypvevsmassasje eller nålebehandling.
 • Ved behov for medikamentell behandling som for eksempel smerte- eller betennelsesdempende medisiner, anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege.

Ta kontakt med oss i dag for hjelp! 

Foto av katemangostar fra www.freepik.com

Arild Bakke

Arild Bakke

Fysioterapeut og daglig leder
71 20 33 00arild.bakke@bris-trening.no

Les mer om meg
Simen A. Klunderud

Simen A. Klunderud

Fysioterapeut
71 20 33 00simen.klunderud@bris-trening.no

Spesialist i muskel- og skjelettfysioterapi med videreutdanning innenfor ultralyddiagnostikk.

Les mer om meg
Elin Kallmyr

Elin Kallmyr

Fysioterapeut og personlig trener
71 20 33 00Elin.kallmyr@bris-trening.no

Utdannet fysioterapeut, personlig trener og har flere års erfaring som gruppeinstruktør.

Les mer om meg

Flere artikler

No items found.