Muskelstyrke

Å ha en sterk og velfungerende kropp, fri for skader og plager er et ønske for mange, enten du er ung, voksen eller «godt voksen». En sterk kropp er også en fordel dersom man ønsker å prestere bedre i en sport eller idrett.

Hvorfor?

Årsakene for hvorfor man bør forbedre muskelstyrken sin er mange; Det forebygger muskel og skjelettplager, reduserer risikoen for beinskjørhet, styrker ledd, kan gi deg en velproporsjonert kropp, styrker hjerte og lunger, gir bedre fordøyelse, balanse, selvtillit, nattesøvn og et bedre forhold til egen kropp. Kan også redusere symptomer på mange kroniske sykdommer, som blant annet slitasjegikt, diabetes, depresjon, ryggsmerter, fedme og hjertesykdom. Mer praktisk gjør en sterkere kropp at du kan løfte og bære tunge ting, du kan leke med barn og barnebarn uten at det går utover kroppens helse, og kroppens funksjonalitet vil være bra, og gjøre deg i stand til å håndtere de fleste situasjoner i hverdagen. Muskelstyrke er også avgjørende om du ønsker å prestere på et høyt nivå innen idrett. Det er ikke uten grunn at toppidrettsutøvere tilbringer store deler av tiden sin inne på et treningssenter.

Hvordan?

Ved fysisk styrketrening bryter man ned musklene, og kombinert med tilstrekkelig restitusjon og næringsinntak, vil de nedbrutte musklene kunne bygge seg sterkere enn de var. Gjentas denne prosessen over lang tid, vil muskelstyrken økes. Én treningsøkt per uke vil kunne gi deg resultater. To treningsøkter vil gi raskere progresjon. Øker du antall økter per uke ytterligere, vil fremgangen også akselerere, gitt at du evner å restituere og spise nok. For de fleste vil to-tre fullkropps treningsøkter være mer enn nok for å oppnå tilfredsstillende fremgang. Skal man trene mer bør man vurdere å dele opp treningen, slik at man for eksempel trener overkropp den ene dagen, og underkropp den neste. I unike tilfeller kan man også trene 1-2 muskelgrupper per dag, men da trenger man en større andel treningsøkter i løpet av uka for å få trent hele kroppen. Dette vil stille høyere krav til at du har kontroll på både restitusjon og næringsinntak. Som en huskeregel bør en muskel ha mellom 24-72 timer restitusjon før man trener den samme muskelen på nytt, i kombinasjon med et proteininntak på mellom 1-2 gram per kilo kroppsvekt. Jo mer du trener, jo mer protein behøver musklene. Trener du kun 1-2 gang per uke, vil1 gram være tilstrekkelig. Trener du mer enn dette bør inntaket økes eksponentielt med økningen av antall økter.

Veiledning

Å få en ordentlig innføring til hvilken type fysisk trening som passer best for deg og din kropp vil for alle være hensiktsmessig. En trener kan blant annet hjelpe deg med å sette opp et individuelt tilpasset treningsprogram basert på dine ønsker og behov, samt gi deg ordentlig opplæring i dette. En trener kan også hjelpe deg med å sette opp en periodeplan som strekker seg over flere måneder. På den måten kan du sørge for tilstrekkelig variasjon, progresjon og motivasjon, og dermed få økt muskelstyrke.

Elin Kallmyr

Elin Kallmyr

Fysioterapeut og personlig trener
71 20 33 00Elin.kallmyr@bris-trening.no

Utdannet fysioterapeut, personlig trener og har flere års erfaring som gruppeinstruktør.

Les mer om meg