Vektnedgang

Mange har et ønske om vektnedgang, men opplever ofte utfordringer i å enten komme seg ned i vekt, eller med å holde vekten stabil på ønsket sted. Løsningen er ofte mindre komplisert enn du tror.

Hvorfor?

Det er mange grunner for hvorfor du bør unngå overvekt, både fysiske og psykiske. De psykiske effektene avhenger i spesielt stor grad av hvordan du selv oppfatter kroppen din, samt hvordan du oppfatter at verden rundt deg setter standarder for kroppsfasong og utseende, noe som kan påvirke både selvfølelsen og selvtilliten. Av de fysiske effektene får man ved overvekt blant annet en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, samt økt risiko for utvikling av diabetes type 2. Det er også funnet at både galleveissykdom, visse former for kreft, pusteproblemer om natten, leddplager og belastningslidelser øker med graden av overvekt. Dette gir et godt grunnlag for at man bør unngå overvekt.

Hvordan?

Vektnedgang kan kun skje ved at du ligger i et kaloriunderskudd over tid. Det vil si at du forbrenner mer kalorier enn du inntar. Dette kan skje på to måter: 1) Ved å være mer fysisk aktiv, eller 2) ved å innta færre kalorier. En kombinasjon mellom disse er å foretrekke. Hvordan du kan bli mer fysisk aktiv, og hvordan du kan innta færre kalorier, er der det begynner å bli vanskelig - for hvor skal man begynne? Ofte anbefales det å begynne med et økt aktivitetsnivå. Som oftest gjør et økt fysisk aktivitetsnivå at man blir mer bevisst rundt valgene sine i hverdagen, slik at valgene man tar blir litt bedre enn før. Og litt bedre valg over tid, kan føre til fantastiske resultater. Selv om oppskriften er enkel, kan det være nyttig med bistand fra en kompetent veileder.

Veiledning

For de aller fleste forekommer en vellykket vektnedgang ved at de gjør en permanent endring av livsstilsvanene sine. Hvor aktiv du er og hvor mye du spiser er helt avgjørende for å oppnå ønsket resultat. Endring av vaner i kombinasjon med nok kunnskap om trening, kosthold, livsstil og tankegang er løsningen. Det kan være en tøff oppgave å håndtere på egenhånd. Da kan det være smart å investere i en veileder, som kan hjelpe deg på riktig spor, og gi deg den oppfølgingen som trengs for å oppnå og opprettholde ønsket resultat.

Bendik Gausetvik

Bendik Gausetvik

Senterleder og treningsveileder
71 20 33 00bendik.gausetvik@bris-trening.no

Les mer om meg
Kristin Solli

Kristin Solli

Personlig trener og kostholdsveileder
71 20 33 00kristin.solli@bris-trening.no

Les mer om meg